Scheidsrechters

Op deze pagina staat gedurende het seizoen de indeling van de scheidsrechters en de planning voor het openen en sluiten van de velddienst. Het is de bedoeling, dat je als scheidsrechter minimaal 10 minuten van tevoren aanwezig bent, zodat de leiding weet dat er scheidsrechter is, loop naar de leiding toe, stel je voor, en vertel dat jij (jullie) komt fluiten. (ook naar de tegenpartij). Onderaan deze pagina staan nog wat overige tips & tricks om de wedstrijden in goede banen te leiden.

INDELING VAN DE SCHEIDSRECHTERS VOOR SEIZOEN 2019/2020 VOLGT ZO SNEL MOGELIJK

HOE TE HANDELEN ALS SCHEIDSRECHTER/SPELLEIDER?

Sinds seizoen 2015-2016 werken we met het Dig. Wedstrijd Formulier in de App Sportlinked. De coach van de thuispartij zal met behulp van jouw naam jou als official toevoegen

aan de wedstrijd. Jij krijgt in jouw telefoon de wedstrijd toegeschreven.

- Open op je telefoon de wedstrijd.

- Keur beide teams goed

- Hierna ga je naar het wedstrijd verslag en kan je de stand invullen.

- Tussen de stand staan negen puntjes, klik hierop nadat je de stand hebt ingevuld.

- Dan kom je in het scherm om de stand vast te leggen......KLAAR!

• Je stelt je voor aan de coaches van beide teams. Op je wedstrijdkaartje schrijf je een 1 of 2. De tegenpartij mag het nummer raden voor de bal of het veld.
  • groeten en beginnen.
  • Sieraden af of moeten zijn afgeplakt.
  • Let op de aanvangstijd!  Als je te laat kan beginnen (doordat de wedstrijd voor jouw wedstrijd te laat eindigt), maak dan de rust korter, zodat de wedstrijd na jou wel weer op tijd kan beginnen!

FLUIT LUID EN DUIDELIJK!!.

Meest  voorkomende  spelsituatie`s waarvoor gefloten dient te worden:

• Begin en eindsignaal
  • 4 of meer passen
  • 2 x stuit
  • Terugspeelbal naar de keeper (vrije worp tegenpartij)
  • Verdedigingsfouten (vasthouden, klemmen, duwen, enz). Meestal een vrije worp, maar wees niet bang om, zeker bij de D-, C-, B-, A-, Jeugd en senioren een penalty te geven.
    Bedenk, dat je zelf ook graag een penalty krijgt, als je wordt vastgehouden of geduwd!
  • Bij een doelpunt en spelhervatting

Mini`s  (F-jes) 2 x 15 min + shoot-outs met (maximaal) 5 minuten rust

• Miniveld, minidoeltjes én zachte bal
  • Team van 5 (4 veldspelers + 1 wisselende keeper)
  • Keeper mee in aanval (5-4 overtal), DAAROM REGEL: niet scoren vanaf eigen helft
  • Allemaal storen in verdediging maar wel op EIGEN HELFT! (hakken-aan-de-cirkel verboden)
  • Na doelpunt meteen door, geen midden uit
  • Bal over achterlijn, uitworp keeper (dus nooit hoekworp)
  • Foutjes - 2x stuit, lopen - niet bestraffen (geen vrije worp tegen)  maar uitleggen (maar cirkel is wel gewoon cirkel)
  • Shoot-outs (vanaf de middenlijn tippen en op doel gooien) na afloop van elke wedstrijd: allemaal 1x gooien én 1x keepen
  • Bij de F-jeugd is de scheidsrechter een SPELLEIDER. Echt nog veel uitleggen.

E jeugd 2 x 20 minuten met doellat met shoot-outs met (maximaal) 5 minuten rust

• Vanaf nu geen 6 maar 5 veldspelers, plus een keeper  (keeper mag maar 1 helft keepen, andere helft een andere speler!)
  • Verdedigen met 5 kinderen aan de cirkel MAG NIET! Zeker 3 kinderen buiten vrije worp gebied om bal te veroveren! Als team toch aan de cirkel verdedigt dan wordt coach hierop aangesproken!
    Als team (na 3 waarschuwingen) op de cirkel blijft verdedigen, dan krijgt tegenstander een vrije schotkans in de vorm van een shoot-out. Offensief verdedigen = wel op EIGEN HELFT!
  • Ook bij de E-jeugd is de scheidsrechter een SPELLEIDER die uitlegt waarom er gefloten wordt. Als één team veel sterker is en veel meer doelpunten maakt, dan overlegt de spelleider met de coaches om te kijken of er aanpassingen mogelijk zijn die het voor beide ploegen leuker maken.
  • Niet vergeten: na elke competitiewedstrijd SHOOT-OUTS voor ALLE kinderen!
  • Voor de rest wordt er gewoon gefloten voor 2x stuit, meer dan 3 passen lopen, in de cirkel staan, vasthouden, enz.
  • Als een speelsters met de bal in 1 hand staat om te gooien, mag de bal door de tegenstander van voren uit de bal getikt worden, dus niet van achteren (dan een vrije worp)

Bij de E mag je ook nog uitleggen, waarom je hebt gefloten, maar de bal gaat bij een overtreding wel gewoon naar de tegenpartij.  Bij een “bewuste” overtreding mag je gerust wat harder  fluiten. Het spelplezier staat bij deze kleintjes altijd voorop, dus zie wat meer door vingers als een team duidelijk de mindere .

D jeugd 2 x 20 min zonder doellat met (maximaal) 5 minuten rust

• Hier gelden dezelfde regels als bij de C-, B-, A- jeugd en de senioren

C jeugd 2x 25 min! LET OP! Voorheen was de speeltijd bij de C-jeugd 2 x 20 minuten, maar sinds het seizoen 2013-2014 is dit 2 x 25 minuten geworden!

De spelregels voor de D en C-jeugd zijn wel hetzelfde als van jullie en die moet je ook toepassen.

Je hoeft niet meer te vertellen, wat er fout ging (of het moet echt onduidelijk zijn), maar dit moet je met gebaren laten zien.

Bijv.  bij cirkel; fluit en maak het cirkelgebaar

Bij een ingooi, maak het ingooigebaar in de juiste richting.

Bij loopfout, maak het loopgebaar

Fluit voor kleinere overtredingen zacht, maar voor harde  overtredingen mag je best laten merken dat je dat niet tolereert en fluit harder.

Als jij laat merken dat je de baas bent, zullen je beslissingen sneller geaccepteerd worden, en zullen al die scheidsrechters langs de kant ook niet zoveel praatjes hebben.

Bjeugd 2x 25 min met ong. 5 minuten rust

Ajeugd/Senioren 2x 30 min met ong. 5 minuten rust